Świętochłowice - Forum bez polityki https://swietochlowice.biz/forum/ |
|
Wypieki bezglutenowe https://swietochlowice.biz/forum/viewtopic.php?f=15&t=624 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Basta [ 10 sty 2016, 10:09 ] |
Tytuł: | Wypieki bezglutenowe |
SZARLOTKA BEZGLUTENOWA Ciasto: • 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g) • 700 g mieszanki (400 g mąki jaglanej, 100 g mielonego kokosu, 200 g mielonych migdałów) • 1 torebka bezglutenowego proszku do pieczenia • 3/5 szklanki cukru (150 g) • 4 łyżki siemienia lnianego zalanego 2/5 szklanki gorącej wody wymieszać energicznie powstałą papkę, wystudzić) • szczypta soli Owoce i przyprawy: • 1,5 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) • sok z 1 cytryny, skórka z cytryny • 5 łyżek cukru trzcinowego • Miód (około 3 łyżek stołowych) • cynamon • cukier puder do posypania Jak przygotować? 1. Do miski wsyp mieszankę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, papkę z siemienia lnianego oraz pokrojoną w kosteczkę Kasię. Wyrób ciasto. 2. Ciasto przełóż na podsypany mąką bezglutenową stół i szybko zagnieć w kulę. Podziel na 2 części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. 3. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i obierz. Pokrój na plasterki i zostaw w ćwiartkach. Następnie posyp skórką z cytryny i skropl sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. 4. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną porcję ciasta i nakłuj widelcem. Na cieście połóż w rzędach obok siebie plasterki pokrojonego jabłka. 5. Jabłka posyp z wierzchu brązowym cukrem, cynamonem i polej cieniutką strużką miodu. Drugą porcję ciasta rozwałkuj również na papierze do pieczenia. Delikatnie przenieś i przykryj ciastem jabłka. 6. Widelcem nakłuj ciasto z wierzchu. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 40 minut. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. |
Autor: | serena [ 10 sty 2016, 11:56 ] |
Tytuł: | Re: Wypieki bezglutenowe |
A można zamienić tę "Kasię" na masło? Twarde margaryny nie są wskazane dla nikogo. Ja już od lat nie używam. |
Autor: | Basta [ 10 sty 2016, 12:38 ] |
Tytuł: | Re: Wypieki bezglutenowe |
Jak najbardziej można. Przepis jest dla osoby nie tolerującej glutenu, drożdży i laktozy. Najbardziej wskazane byłoby masło lub margaryna bez laktozy. Niestety nie jest łatwą ją dostać. Generalnie wszystko zależy od dolegliwości danej osoby. Życzę smacznego. Ciasto jest również dobre dla osób tzw. "zdrowych". |
Autor: | Amidala [ 31 sty 2016, 19:59 ] |
Tytuł: | Re: Wypieki bezglutenowe |
Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka. Składniki: 5 jajek 80g cukru (najlepiej nierafinowanego cukru trzcinowego) 300g gorzkiej czekolady 100g masła Sposób przygotowania: Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta). Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę). Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem). Smacznego. Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle |
Autor: | serena [ 31 sty 2016, 22:09 ] |
Tytuł: | Re: Wypieki bezglutenowe |
Amidala pisze: Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka. Składniki: 5 jajek 80g cukru (najlepiej nierafinowanego cukru trzcinowego) 300g gorzkiej czekolady 100g masła Sposób przygotowania: Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta). Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę). Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem). Smacznego. Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle Z bardzo podobnego przepisu piekę "Czekoladową ekstazę". Jajek też 5, ale czekolady 2 tabliczki, cała kostka masła i jednak łyżka mąki. Prostsze w wykonaniu, bo wystarczy rozpuścić czekoladę z masłem, po wystygnięciu wmieszać jajka i mąkę. Myślę, że bez mąki też by wyszło |
Autor: | kinia [ 20 wrz 2016, 8:24 ] |
Tytuł: | Re: Wypieki bezglutenowe |
Jeżeli lubicie czekoladę, to możecie zajrzeć na stronę sekrety czekolady. Moim zdaniem bardzo fajny blog dotyczący nowości i smaków z świata czekolady. Sprawdźcie sami, jeśli chcecie. |
Autor: | jotek [ 19 gru 2016, 14:52 ] |
Tytuł: | Re: Wypieki bezglutenowe |
Basta pisze: Jak najbardziej można. Przepis jest dla osoby nie tolerującej glutenu, drożdży i laktozy. Najbardziej wskazane byłoby masło lub margaryna bez laktozy. Niestety nie jest łatwą ją dostać. Generalnie wszystko zależy od dolegliwości danej osoby. Życzę smacznego. Ciasto jest również dobre dla osób tzw. "zdrowych". Ja już masła nie używam... prawie wcale |
Autor: | serena [ 19 gru 2016, 17:50 ] |
Tytuł: | Re: Wypieki bezglutenowe |
jotek pisze: Ja już masła nie używam... prawie wcale I to wcale nie jest dobrze. Masło jest także potrzebne w prawidłowej diecie. |
Autor: | Kula [ 14 gru 2017, 23:45 ] |
Tytuł: | Re: Wypieki bezglutenowe |
wiele osób uważa, że jak nie je masła to nie będzie grube - a tłuszcz mamy głównie niestety od cukru - zdrowe tłuszcze jak masło naprawdę trzeba jeść! |
Autor: | monia [ 16 lut 2018, 17:50 ] |
Tytuł: | Re: Wypieki bezglutenowe |
Super przepisy |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |