Bynek pisze:
Mom do wos pewne pytanie. Bo chciołbych zweryfikować swoja wiedza na temat miejsca przestawionego na obrozku (ul. Kaliny). Teroz są tam te trzi garaże ale jakiś czas temu istniał jeszcze stary ceglany budynek z jedną wielką bramą i jedną małą oraz mioł drewniany dach. Pamiętom, że również służył właścicielowi za garaż. Ojciec zawsze mi godoł że, dawniej w tym miejscu była staro kuźnia. Łostała jeszcze staro droga z kocich łbów oraz czego może nie widać na zdjęciu, ale na tym starym familoku nad garażami, do dzisiej jest między tymi malutkimi okienkami tako wnęka, kaj stoi figurka i prawdopodobnie jest to św. Florian ale nie daja gowy.
Mo ktoś może więcej informacji o tym miejscu?]
Coś tam udało mi sie posznupać. Możno sie wysilić i nazbierać wiency o kuźni na Kaliny.
Przed I wojnom kowolym w kuźni boł
Johann Pawletko [Schmied
(kowal), Bornstr. 82
(Kaliny 82)]. Co ciekawe na Kaliny 49, (wtedy Bornstrasse) za SP34 w strona Świyntochlowic tyż mieszkoł, abo nawet mioł kuźnia
(tego nie wiem) kowol
Theodor Pawletta. Byli tyż na Kalinie wtedy Kesselschmied - chyba kowale kotlarze m.in.
Peter Lassotta (tyż Bornstr. 82),
Konstantin Klois (Bornstr. 84),
Emanuel Kwoka (Bornstr. 87).
W latach 30-tych XX w. kowalem był
Augustyn Gross (August Gros), ale w jednyj książce adresowej podawali Kaliny 82 a w drugiej Kaliny 77 (tych domów już downo niy ma). Miołech kedyś fotka kuźni z Hajduk ino nie miołech pewności czy to ta z Kaliny. Posznupia...
Na fotkach "kuźnia" z góry
(2008), przed zbulyniem i postawieniem nowych garaży
(przy budynku na Kaliny 8) i od ulicy po otynkowaniu i pomalowaniu ściany na niebiesko
(ca. 2008 r.)