ZYCIE BEZ CUKRUSyrop z agawyWytwarza się go z niektórych gatunków tej rośliny. Ma przyjemny, karmelowy smak. Zawiera nieco więcej kalorii niż zwykły cukier, ale jest od niego sporo słodszy, więc wystarczy, jeśli dodasz go do napoju lub żywności tylko odrobinę. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu coraz chętniej stosowany jest przez panie, przykładające wagę do zdrowej diety
. Wykazuje też bardzo korzystne działanie na jelita, gdyż zawarty w nim błonnik dietetyczny odżywia żyjące w nich, pożyteczne bakterie. Znakomicie smakuje dodany do jogurtu naturalnego oraz do różnego rodzaju napojów (od kawy aż po koktajle).
UWAGA
Gdy stosujesz go do pieczenia, zmniejsz proporcje podane w przepisie i jeśli należy dodać 1 szklankę cukru, dodaj tylko 3/4 syropu z agawy. Uważaj też, wkładając ciasto do piekarnika – musisz obniżyć temperaturę o 25 stopni, by się nie przypaliło.
StewiaSproszkowany wyciąg z południowoamerykańskiej rośliny to zupełnie bezkaloryczny, w stu procentach naturalny zamiennik cukru. Mimo że jest od niego aż o 200-300 razy słodszy, nie powoduje raptownego skoku poziomu glukozy.
UWAGA
Kupując stewię, prawdopodobnie trzeba przetestować kilka marek. Niektóre produkty mogą mieć bowiem posmak lukrecji. Jeśli używasz tego ekstraktu do pieczenia, na każde pół szklanki cukru w przepisie użyj zaledwie 3,5 łyżki stewii.
MiódDostarcza dużej ilości antyoksydantów oraz jest przyjazny dla serca
. Jeden z przeprowadzonych eksperymentów pokazał, że u ludzi, którzy przez miesiąc spożywali dziennie około dziesięciu łyżeczek miodu, udało się obniżyć poziom cholesterolu o 3,3 procent
hhmmm.
Jednocześnie stracili na wadze albo utrzymali dotychczasową masę ciała. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów miodu. Który wybrać? Te ciemniejsze zawierają więcej wartości odżywczych i zwykle mają lepszy smak.
UWAGA
Jeśli używasz miodu do wypieków, zamiast szklanki cukru wystarczy dodać połowę pszczelego przysmaku. Podobnie jak w przypadku syropu z agawy, obniż temperaturę w piekarniku o 25 stopni.
MelasaŁyżka lepkiej melasy – produktu ubocznego, powstałego podczas wytwarzania cukru spożywczego– zaspokaja około 15 procent dziennego zapotrzebowania na żelazo u kobiet, które przeszły menopauzę. Zawiera też witaminę B6, magnez, wapń i dużo przeciwutleniaczy.
UWAGA
Melasa ma nieco kwaskowaty smak, więc jeśli używasz jej do pieczenia, dobrym pomysłem może być zmieszanie tego składnika z innymi zamiennikami cukru. Innym wyjściem jest zastąpienie tylko połowy ilości cukru, podanego w przepisie. Jeśli więc należy wykorzystać 2 szklanki, dodaj jedną, a drugą zamień na 1,25 szklanki melasy.
Syrop daktylowyDaktyle to jedne z najstarszych “słodzików” na świecie. Są znakomitym dodatkiem zarówno do konkretów, jak i deserów. Syrop z daktyli jest w pełni naturalnym i nieprzetworzonym zamiennikiem cukru. Kupując go w sklepie, zwróć uwagę na skład produktu. Niektóre marki zawierają domieszkę wody, soku cytrynowego, wanilię, cynamon i inne przyprawy. Najlepszy jest jednak ten bez żadnych dodatków. Syrop daktylowy konsystencją i wyglądem przypomina melasę, podobnie do niej może być też wykorzystywany. Spróbuj, jak smakują spryskane nim płatki owsiane, naleśniki, jogurt czy ser kozi. Możesz również dodać go do koktajli mleczno-owocowych, jako dressing do sałatek oraz marynatę do mięs.
UWAGA
Syrop daktylowy jest mniej słodki niż syrop z agawy czy miód, ale słodszy niż zwykły cukier. Stosując go do wypieków, dodaj o 1/3 mniej.
Syrop klonowyTo kolejny w pełni naturalny zamiennik białego cukru. Jest mniej kaloryczny niż miód i zawiera wiele właściwości prozdrowotnych. Wzmacnia układ odpornościowy, dostarcza cennych witamin i minerałów, jest przyjazny dla serca i zapobiega nowotworom. Dzięki niskiemu indeksowi
UWAGA
Wykorzystując go przy wypiekach, każdą szklankę cukru zastąp 3/4 szklanki syropu klonowego. I podobnie jak w przypadku innych zamienników, tu także warto obniżyć temperaturę pieczenia.
Same madre informacje a teraz bede sprawdzac jak to bedzie w realiach codziennego zycia mego