Świętochłowice - Forum bez polityki

Apolityczne forum miłośników historii i kultury Śląska i Świętochłowic
Dzisiaj jest 24 lis 2024, 8:05

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: 13 gru 2013, 8:17 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
Idą święta :) No to widać :)
I myślę sobie, że podzielę się z Wami moimi świątecznymi pomysłami na ten rok. Jestem osobą otwartą na wszelkie nowości. Z podróży przywożę różne fajne pomysły dań, które potem na stałe wchodzą do naszego jadłospisu. Jednak święta są tradycyjne. No zdarzy się może do świątecznego obiadu jakaś mniej typowa sałatka, ale reszta od lat ta sama.

Na pewno podzielę się swoim przejętym od mojej Teściowej przepisem na pierniki. Jednak to wymaga trochę zachodu, bo nie rzecz w tym, aby podać składniki, ale trzeba dokładnie opisać wykonanie, bo w nim tkwi tajemnica powodzenia. No i muszę zrobić zdjęcie tych co już upieczone :)

Na razie przypomnę tylko, że kto chce na święta mieć na stole bardzo popularne na Śląsku mięso z maślanki czy peklowane, to najwyższy czas je tam włożyć :) Tak właśnie myślę o tej wołowinie z maślanki. Na Śląsku żyło się biednie, a ciężka praca mężczyzn wymagała, aby ich dobrze nakarmić. Wołowina niewysokiej jakości była po upieczeniu twarda, lecz gdy poleżała z tydzień w maślance, to niebo w gębie. A jak jeszcze pani domu umiała ją dobrze doprawić, to śmiało mogła konkurować z dziczyzną :)
Smacznego :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 gru 2013, 16:23 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
Wspomniane pierniki :)

Załącznik:
S13 015.jpg
S13 015.jpg [ 44.33 KiB | Przeglądany 51432 razy ]


Ale z tym przepisem, to nie wiem, bo córka mówi, że tajemnicą objęty ma być :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 gru 2013, 16:12 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 gru 2013, 11:03
Posty: 76
Lokalizacja: Chorzów
Czy jako chorzowianka też mogę dać przepisa..? ;)

Przepis na pyyyyyszne śledziki, które w moim domu trzeba chować zaraz po zrobieniu, bo znikają w oka mgnieniu :D

Potrzebne będą:

1 kg śledzi (matiasy, solone)
3 szklanki wody
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki octu
listek laurowy
po kilka kulek jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
niepełna łyżka gorczycy
2-3 plasterki cytryny
ogórek konserwowy (ile kto lubi)
cebula (ile kto lubi)

Na początek moczymy śledzie tak ze 20 minut. W tym czasie możemy zacząć gotować zalewę: woda + olej + przyprawy + cytryna + pokrojona w talarki cebula + pokrojony w paseczki ogórek. Kiedy to wszystko się zagotuje po około 3 minutkach dodajemy ocet i czekamy tylko, aż ponownie zalewa zacznie wrzeć. Wtedy odstawiamy ją na bok.
Kroimy nasze śledziki na kawałeczki (ja kroję mniej więcej na 2-3 centymetrowe kawałki). Wkładamy je do naczynia, najlepiej szerokiego (nie głębokiego). Nasza zalewa powinna lekko się schłodzić (ale nie przestudzić!) i taką właśnie zalewamy śledzie - wtedy one się sparzą i skruszeją. Jak całość wystygnie, śledzie są gotowe do zjedzenia.
Gwarantuję - śledzie są wspaniałe! Kruche, delikatne... paluszki lizać!

Niestety - zdjęć brak :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 gru 2013, 16:20 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
No oczywiście, że przyda się każdy przepis :) A śledzie to można jeść w każdej postaci, zwłaszcza w Święta.
Dziękujemy Ewo i zapraszamy do prezentowania innych propozycji :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 gru 2013, 16:39 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 gru 2013, 11:03
Posty: 76
Lokalizacja: Chorzów
Co prawda wolę jeść niż gotować, ale jeśli będę miała coś smacznego - podzielę się :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 gru 2013, 17:11 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 gru 2013, 19:13
Posty: 1844
W tym dziale to pozostało mi oglądanie i oblizywanie :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 gru 2013, 20:13 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
Hanek pisze:
W tym dziale to pozostało mi oglądanie i oblizywanie :mrgreen:


Zawsze możesz coś zamówić :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 gru 2013, 22:32 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 gru 2013, 19:13
Posty: 1844
Prędzej pomyślałem ,że usłyszę iż zawsze mogę wpaść :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 gru 2013, 22:36 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
No to też :) Ale najpierw muszę wiedzieć, co podać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 gru 2013, 22:45 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 gru 2013, 19:13
Posty: 1844
W tych sprawach to jestem minimalista ;) Choć jak widziałem u Brachmańskiego co potrafi kucharz to szok ;)
No to było na specjalną okazję, to może dlatego taki mój odbiór.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group