Na jednej ze stron internetowych znalazlam fajny artykul o egzotycznych owocach..ktore sa bardziej lub mniej znane w Polsce..ponizej kwintesencja artykulu :
warto wiedziec co zacz
1.
KakiHurma wschodnia, znana jako kaki, sharon albo persymona, to pochodzące z Chin drzewo. Jego owoce z wyglądu przypominają spłaszczonego pomidora; mają intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Są jadalne jedynie w stanie pełnej dojrzałości. Wówczas owoce są mięsiste, słodkie, o galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste.
W kaki znajdują się witaminy A i C. To bogate źródło wapnia, zawiera też beta-karoten, potas, magnez i sporo błonnika, dlatego sięgać po niego powinny osoby skarżące się na zaparcia i problemy jelitowe. Badania dowiodły, że wyciąg z kaki hamuje rozwój komórek białaczki - wywołuje on apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć komórek, dzięki czemu z organizmu usuwane są komórki zużyte albo uszkodzone. Jedzenie kaki chroni także przed miażdżycą.
2.
LicziPochodzi z południowych Chin. Świeże owoce mają jasnoczerwoną barwę, półprzejrzysty, perłowo-biały, słodki i soczysty miąższ, otaczający błyszczącą, brązową pestkę. Smak chińskich śliwek przypomina nieco dżem z płatków róży, ale jest o wiele subtelniejszy. Słodki i jednocześnie orzeźwiający, delikatny, lecz nie mdły.
To owoc nie tylko smaczny i niskokaloryczny (66 kcal/100 g), ale również bogaty w witaminy, szczególnie C, która wymiata z organizmu wolne rodniki i hamuje procesy starzenia. Już pół szklanki zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Liczi zawiera tyle samo błonnika co duże jabłko. Z badań wynika, że ekstrakt z tego owocu chroni przed nowotworami piersi i wątroby. Leczy także dolegliwości układu pokarmowego, wzmacnia odporność, poprawia samopoczucie, stawia na nogi i dodaje sił. Liczi ma również właściwości złuszczające i nawilżające - pobudza regenerację komórek, a w połączeniu z witaminą C stymuluje syntezę kolagenu.