Świętochłowice - Forum bez polityki

Apolityczne forum miłośników historii i kultury Śląska i Świętochłowic
Dzisiaj jest 27 lis 2024, 15:40

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
Post: 11 sty 2014, 19:49 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
No ja się tylko pod tym podpiszę :) I jeszcze raz zachęcam do wspomagania się tym wspaniałym trio: tran-miód-jabłko. Codziennie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 sty 2014, 17:35 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
szolka wody.. łodstonyj...łycha miodu.. poł wycisniytyj cytryny..zaloc wieczorym..rano wymiyszać i popijać kożdego dnia..... :mrgreen: bydymy zyć ze dwiesta lot.... ;) ;) ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2014, 18:07 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
mi wystarczy ze 100 w pelnym zdrowiu ;) :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2014, 14:37 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Dzisiaj cos niecos o brokulach :) ...


Brokuły to cenne źródło witaminy C – zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Roślina ta jest zasobna także w sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Jest bogata w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca i przewodzenia impulsów nerwowych.

Brokuły zawierają również selen, który pozwala się ustrzec raka prostaty, oraz sulforafan, który z kolei walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka, a także korzystnie wpływa na oczy, gdyż neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.

Warzywo to ma również właściwości terapeutyczne w przypadku anemii (dotyczy to zwłaszcza dzieci i ciężarnych kobiet) oraz hamuje uszkodzenie rdzenia pacierzowego.

Brokuły są niskokaloryczne, a ponadto zawierają dużo błonnika pokarmowego – są polecane szczególnie osobom dbającym o linię i odchudzającym się.

Najwięcej wartości odżywczych mają warzywa w stanie surowym, dlatego trzeba je przechowywać w chłodziarce, aby nie zwiędły i nie straciły chlorofilu.

Wiele osób unika brokułów ze względu na specyficzny zapach pojawiający się podczas ich gotowania, ale wystarczy dodać do wody kilka łyżek mleka lub skórkę od chleba i „zapaszek” szybko się ulotni. A korzyści zdrowotne po takim posiłku – nieocenione.

Ja czasami po krotkim podgotowaniu brokul posypuje je pozniej (na talerzu) :) tartym zoltym serkiem ;) co nadaje im ostrzejszy smaczek ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2014, 8:49 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
I pomyśleć, że bardzo długo w ogóle nie znaliśmy brokułów. A takie dobre :) Może trzeba gdzieś przypomnieć dania z brokułów, głównie sałatki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2014, 15:20 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Brokuly mozna dodawac do praktycznie do wszystkiego ..do dan miesnych do makaronow mozna je jadac razem z kalafiorkiem itp itd...przepisow w necie jest pelno ;)

Wszyscy wiemy jak wazne jest SNIADANIE stare przyslowia.."Sniadanie jedz jak krol,obiad jak ksiaze a kolacje oddaj zebrakowi"..albo "Sniadanie jedz sam, obiad z przyjacielem a kolacje oddaj wrogowi" ;) powstaly nie bez powodu..

Dzisiaj o OWSIANCE :D

To ciepłe śniadanie bogów, poza smakiem i niekwestionowanym działaniem rozgrzewającym, ma jeszcze kilka ukrytych, a superważnych walorów. Owies ma działanie kojące, uspokaja nerwy, leczy układ rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę. Wspiera serce, poprawia odporność, oczyszcza przewód pokarmowy oraz naczynia krwionośne z cholesterolu również dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obecność krzemu wspomaga regenerację układu kostnego i tkanki łącznej.
Owsianka ma działanie bakteriobójcze – z powodzeniem możemy stosować owies profilaktycznie, przeciwdziałając infekcjom. Jest bogaty w białko, witaminy, np. B1 i B6, magnez, żelazo, rozpuszczalny błonnik sprzyjający utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej w jelicie grubym.
Zawiera gluten, jest jednak dobrze tolerowany przez alergików. Jest na rynku dostępna opcja bezglutenowa.


Z owsa można z niego wyczarować pudding, ciasteczka, kruche ciasto jabłkowe, placuszki czy pasztet. Możliwości jest wiele. Najmniej pracochłonna jest jednak poranna owsianka. Taka zdrowa, na wodzie, z dodatkiem suszonych owoców, pestek i na przykład szczypty cynamonu.

Mozliwosci i kombinacji jest wiele i z pewnoscia kazdy ma swoj ulubiony przepis sniadaniowo/owsiankowy ;)

Pezpisy z owsianka mile widziane ;) :)


Załączniki:
Owsianka.jpg
Owsianka.jpg [ 103.98 KiB | Przeglądany 30352 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2014, 16:20 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
Jak parzyć zioła? Przygotowanie ziół
Nalewka

Nalewki ziołowe są alkoholowymi wyciągami z wysuszonych surowców. Owoce muszą być bardzo dojrzałe. Te, które zawierają mało miąższu (jarzębina, tarnina) należy zbierać po pierwszych przymrozkach lub przechowywać przez kilka dni w zamrażalce. Owoce pestkowe trzeba wydrylować.

Najlepiej przygotowywać nalewki w gąsiorze lub dużym słoju. Zioła (powinny zajmować maksymalnie 1/3 jego objętości) należy zalać spirytusem. Po kilku dniach wyciąg taki nadaje się do spożycia, zwykle w ilości kilkunastu kropli na kieliszek wody 2-3 razy dziennie. W przypadku stosowania tych wyciągów zewnętrznie, np. do okładów czy płukania śluzówek, należy je rozcieńczać odpowiednią ilością wody.

Inną postacią wyciągów alkoholowych jest stabilizowane alkoholem wyciąg ze świeżych ziół. Uzyskuje się je przez zalanie rozdrobnionego surowca roślinnego lub soków tych roślin gorącym alkoholem, który unieczynnia enzymy rozkładające substancje czynne zawarte w tym zielu.
Inhalacja, parówka

Inhalacje łagodzą katar, parówki ułatwiają oczyszczanie cery.

Zioła zalewa się wrzątkiem i pozostawia na 15 min. pod przykryciem do naciągnięcia.

Przy domowej inhalacji i parówce należy pochylić się nad naczyniem z naparem w odległości 30-40 cm i nakryć głowę ręcznikiem, tak, by para nie wydostawała się na zewnątrz.
Syrop

Syropy to wyciągi z suszonych lub świeżych ziół gotowanych w roztworze cukru aż do zgęstnienia.

Rozdrobnione zioła zalewa się letnią wodą i gotuje na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaje się miód lub cukier (zazwyczaj 2-4 łyżki na 2 1/2 l odwaru). uzyskany płyn podgrzewa się nie doprowadzając do wrzenia, aż zgęstnieje. Po przestudzeniu syrop należy zlać do ciemnych butelek i przechowywać w lodówce.

Syropy są szczególnie przydatne w leczeniu kaszlu.
Macerat

Macerat to wodny wyciąg na zimno. Rozdrobniony surowiec należy zalać odpowiednią ilością zimnej wody i odstawić na 6-10 godzin w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Następnie przecedzić, dokładnie odciskając i wypić w ciągu tego samego dnia. W przypadku twardych i trudno pęczniejących surowców korzystne jest krótkotrwałe ich podgrzanie.
Napar (herbatka)

Napar jest jedną z najczęściej stosowanych form wyciągów z ziół.

Po rozdrobnieniu odpowiedniej ilości suszonych ziół, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Napary można także podgrzewać, ale nie powinny się gotować.

Napary z ziół są nietrwałą postacią leków i powinny być spożyte w dniu przyrządzenia.
Odwar

Odwar sporządza się głównie z twardych części roślin, jak korzenie, kora, nasiona. Odpowiednią ilość surowca po uprzednim rozdrobnieniu zalewamy wodą i podgrzewamy aż do wrzenia, a następnie gotujemy przez kilka (3-5) minut. W przypadku roślin zawierających trudno rozpuszczalne substancje czas gotowania należy wydłużyć do 10 i więcej minut. Odstawiamy odwar na ok. 10 minut i po przecedzeniu możemy pić.

Odwary podobnie jak napary powinny być użyte w tym samym dniu.
Kompres i kataplazm

Kompresy i kataplazmy przykłada się na ciało w celu złagodzenia bólu, pobudzenia krążenia i leczenia schorzeń skóry.

Do przygotowania kompresu (okładu) potrzebny jest odwar lub napar (w zależności od potrzeb ciepły lub zimny). Czystą lnianą albo bawełnianą serwetkę zamacza się w ziołowym płynie i przykłada na skórę. Gorący kompres okrywa się dodatkowo folią i kocem. By zbyt szybko nie ostygł, można również położyć na nim butelkę z gorącą wodą.

Kataplazmy podobne są do okładów, jednak w tym wypadku zamiast odwaru czy naparu stosuje się całe części roślin. Zioła zalewa się odrobiną wrzątku, a gdy lekko przestygną, nakłada się na skórę i przykrywa gazą. Kataplazmy są bardziej skuteczne od kompresów.
Nasiadówka

Nasiadówki są pomocne w leczeniu stanów zapalnych okolic intymnych.

Tak samo jak przy inhalacji, zalać zioła wrzątkiem i pozostawić na 15 min. pod przykryciem do zaparzenia.W przypadku nasiadówki należy przykucnąć nad miską. Zabieg powinien trwać 10-15 min.
Sok

Soki wyciskane przy pomocy np. sokowirówki mogą być spożywane same, a także z miodem, cukrem, dżemem, dodawane do galaretek, kisieli, napojów lub stabilizowane alkoholem.
Ziołomiody

Substancje zawarte w ziołach mogą wzmocnić dobroczynne właściwości miodu (wzmacniają odporność, łagodzą kaszel). Prawdziwe ziołomiody są wytwarzane przez pszczoły karmione pożywką z dodatkiem ziół.

Samodzielnie można przygotować domową wersję. Łyżeczkę ziół miesza się z taką samą ilością miodu, np. spadziowego czy akacjowego.
Sałatka

Wiele roślin leczniczych może być spożywanych w postaci sałatek.
Pamiętać trzeba zawsze o wcześniejszym ich umyciu.
Olejek

W warunkach domowych trudno jest uzyskać olejki eteryczne z ziół. Otrzymuje się je metodami laboratoryjnymi i przemysłowymi przez destylację parą wodną. Olejki te można kupić w aptekach, wchodzą one w skład wielu leków ziołowych i produktów spożywczych.





Ach po co, po co, po co nam żyć,
kiedy nie będzie wolno nam pić
herbatki, herbatki...
Bo póki, póki ciebie nam pić,
póty jak w niebie, jak w niebie nam żyć...

Jeremi Przybora, Kabaret Starszych Panów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2014, 9:40 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 sty 2014, 12:22
Posty: 7
Lokalizacja: Piaśniki
Bardzo fajny temacik pozwolicie, że dołączę ( swoje parę słów ;) )

Cytuj:

Czarny bez

I tu proszę o rady. Zostałam serdecznie obdarowana sporym zapasem soku z czarnego bzu i nie bardzo wiem jak go stosować. Może nawet trochę się boję, bo czarny bez niewłaściwie przygotowany może być trujący... Ktoś coś doradzi? Będę wdzięczna :)



Ja też zostałam obdarowana, ale nalewką z czarnego z bzu, z ostrzeżeniem żeby nie pić tego od tak ( z butelki/kieliszka ;) ) tylko zawsze z ciepłą wodą lub dodając do ciepłej herbatki. Lubie opcje z ciepłą herbatą na wieczór przed snem. Co do proporcji to tak od 2 do 3 łyżek na mały kubek/filiżankę. Podejrzewam, że z sokiem jest tak samo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2014, 14:07 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
Dziękuję bardzo za poradę :) Muszę w końcu zacząć ten czarny bez popijać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2014, 16:00 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Mak ciesze sie ze zajzalas do naszego kacika ;) :) pisz..


W moim kalendarzu kartkowym natrafilam na przepis ziolowego wywaru "przy grypie"..

ZE STAREGO ZIELNIKA
Ojciec Grzegorz zaleca:

*przy grypie kwiat lipy i korzen prawoslazu (po 100g),ziele tymianku,lisc babki lancetowatej,korzen lukrecji,klacze perzu,ziele macierzanki,kwiat pierwiosnka (po 50g).
Ziola mieszamy,wsypujemy lyzeczke na szklanke wrzatku.Zaparzamy pod przykryciem przez pol godziny.
Odcedzamy i pijemy gorace dwa razy dziennie po jedzeniu.

*przy katarze zaleca:owoc rozy (100g),kore wierzbowa i kwiat lipy (po 50g),kwiat czarnego bzu,kwiat slonecznika i ziele wiazowki (po 20g).Ziola mieszamy, wsypujemy lyzeczke na szklanke wrzatku ,zaparzamy pod przykryciem przez 30 minut, przecedzamy.Pijemy gorace i oslodzone lyzka soku malinowego 2 lub 3 X dziennie

No to teraz na poszukiwanie ziol.. ;)


Załączniki:
Herbal-Tea.jpg
Herbal-Tea.jpg [ 73.9 KiB | Przeglądany 30336 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group