Christmas PuddingZałącznik:
pudding 3.jpg [ 57.71 KiB | Przeglądany 46615 razy ]
Charakterystyczny dla Świąt na Wyspach pudding świąteczny to pełne bakalii, ciężkie i wilgotne ciasto, które można zacząć przygotowywać nawet na kilka miesięcy przed świętami.
Christmas Pudding wywodzi się z Anglii, ale stał się również tradycyjnym daniem na irlandzkich stołach.
Jego przygotowanie to całe misterium, które tradycyjnie zaczynało się już w ostatnią niedzielę września. Wtedy do kamiennej misy wrzuca się trzynaście składników, które są symbolem 12 Apostołów i Chrystusa. Masa, powstała z mąki, masła, migdałów, trzech rodzajów rodzynek, cukru, jajek, rumu, kandyzowanych wiśni, soku z cytryny, brandy, piwa Guinness, przyprawy do piernika, soli oraz startej skórki z pomarańczy i cytryn, zostaje wymieszana drewnianą łyżką przez każdego z członków rodziny w kierunku ze wschodu na zachód. Następnie cała masa jest zawijana w bawełnianą ściereczkę i gotowana na parze przez około 6 godzin. Po tym zabiegu pudding odkłada się w chłodne miejsce, z którego co tydzień jest wyjmowany, doprawiony dodatkowo rumem i mieszany, po czym ponownie chowany w chłodne miejsce. Przed samymi świętami pudding jest wyjmowany i gotowany przez około 2,5 godziny, po czym polany gorącym rumem i brandy podawany jest na świąteczny stół.
Pudding świąteczny to danie magiczne. Zgodnie ze starym zwyczajem życzenie wypowiedziane podczas przygotowywania puddingu i mieszania go drewnianą łyżką zgodnie z ruchem wskazówek zegara spełni się. Oczywiście szansę na szczęście mają też osoby, które puddingu nie przygotowały – zgodnie ze zwyczajem w świątecznym puddingu umieszczana jest drobna moneta, która zwiastuje całoroczne szczęście i powodzenie temu, który ją odnajdzie. Nie pozostaje nic innego jak życzyć powodzenia!
Przepis na pudding zaczerpnięty z
http://gotowanie.onet.pl/przepisy/puddi ... 95220.html Składniki:
13 dag masła
35 dag mąki
45 dag pokruszonego piernika lub miękiszu ciemnego chleba
23 dag cukru
23 dag rodzynek sułtanek
23 rodzynek jasnych
17 dag suszonych moreli
13 dag suszonych śliwek bez pestek
po 3 dag kandyzowanych skórek z pomarańczy i z cytryny
2 łyżki słodkiej sherry
1 jabłko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
Ucieramy obrane jabłko. Rodzynki, morele, suszone śliwki, skórki z pomarańczy i cytryny siekamy, zalewamy sherry i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy i rozcieramy z masłem do uzyskania konsystencji grubo tartej bułki, dodajemy piernik lub miękisz chleba, cukier, przygotowane bakalie i mleko z rozpuszczoną sodą. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego tłuszczem 2,5 litrowego garnka, przykrywamy go natłuszczonym pergaminem lub natłuszczoną folią aluminiową i szczelną przykrywką.
Garnek z puddingiem wstawiamy do większego garnka z gotującą się wodą i trzymamy na dużym ogniu 3 i 1/2 godziny (co 20-30 minut sprawdzamy, czy nie trzeba dolać wody). W dniu podawania gotujemy powtórnie 2 godziny.