Świętochłowice - Forum bez polityki

Apolityczne forum miłośników historii i kultury Śląska i Świętochłowic
Dzisiaj jest 23 lis 2024, 22:32

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość
Post: 01 mar 2014, 17:52 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
Od początku grudnia łykam to:

Załącznik:
86516.jpg
86516.jpg [ 12.06 KiB | Przeglądany 54149 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 mar 2014, 10:41 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 gru 2013, 19:13
Posty: 1844
uważej co nie odpłyniesz ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 mar 2014, 9:05 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
Hanek pisze:
uważej co nie odpłyniesz ;)


:)

Umiem pływać :mrgreen: Wprawdzie tylko żabką, ale zawsze :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 mar 2014, 15:34 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Czas Postu nastal.....wiec przytaczam artykul z neta :

10 niskokalorycznych przekąsek :

Dwa jabłka

Znane przysłowie głosi: jedz jedno jabłko dziennie dla zdrowia. Przysłużymy się swojemu organizmowi jeszcze lepiej, jeśli w ciągu dnia spałaszujemy dwa jabłka. Śmiało możemy sobie na to pozwolić - małe jabłko (o wadze ok. 10 dag) ma zaledwie 36 kcal. Dwie sztuki to zatem niewiele ponad 70 kcal. Pamiętajmy, by jabłka nie obierać ze skórki, bo tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin, a w niej samej obecny jest kwas ursolowy (ograniczający wchłanianie tłuszczu) oraz kwercetyna - silny antyoksydant, który chroni przed nowotworami, działa przeciwwirusowo i usprawnia pamięć.


Jajko na twardo

Jest smaczne, zasyca, można zjeść je samodzielnie albo potraktować jako dodatek do sałatki czy kanapki. Jedno średniej wielkości jajko ugotowane na twardo ma 70-80 kcal. Możemy je ewentualnie nieco posolić do smaku - najlepiej solą morską, która uchodzi za najzdrowszą. Zawiera selen, magnez, jod, lit i niewiele sodu. Badania dowiodły, że w krajach, gdzie dania doprawia się solą morską, mieszkańcy rzadziej chorują na miażdżycę. Jajko na twardo świetnie komponuje się z warzywami i ziołami (szczypiorkiem, koprem, pietruszką). Jeszcze mniej kalorii ma jajko w koszulce - wrzucone do gotującej się wody z dodatkiem octu (ok. 60-70 kcal). Można podać je np. na kromce razowego chleba (ok. 70 kcal).

Szklanka kiszonej kapusty

Jedzmy kiszonki! Kwaszona kapusta jest bogatym źródłem bakterii rozkładających cukry w kwas mlekowy, naturalnych przeciwutleniaczy, witamin (głównie E, K, z grupy B i C) oraz fitoncydów, które mają działanie bakterio- i grzybobójcze. Warto wiedzieć, że wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe, oczyszczające organizm i wzmacniające odporność. Szklanka kiszonej kapusty ma jedynie 22 kcal! Jeśli chcemy, możemy zetrzeć do niej marchewkę (ta średniej wielkości to 10-15 kcal) i całość doprawić ziołami, np. kminkiem, koperkiem lub żurawiną.



Połówka grejpfruta

Najzdrowsze są te czerwone. Zawierają dużą ilość witaminy C oraz naringiny - związku odpowiedzialnego za gorzki smak grejpfrutów. Naringina wykazuje szerokie działanie: przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, obniżające wysoki cholesterol czy podkręcające tempo metabolizmu. Grejpfrut jest dobry na serce i sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Z badań wynika, że częste spożywanie tych owoców stabilizuje poziom glukozy, co z kolei zapobiega zamienianiu jej nadmiaru w tłuszcz. W połowie tego cytrusa jest ok. 40 kcal. W 90 proc. owoc składa się z wody.


Trzy kostki gorzkiej czekolady

Nie powinniśmy jej sobie odmawiać, bo to zdrowa przekąska. Wykazuje wiele korzystnych właściwości - chroni przed nowotworem, opóźnia procesy starzenia, wpływa na koncentrację, usprawnia pamięć. Ciekawostką może być fakt, że gorzka czekolada zawiera więcej ochronnych antyoksydantów niż większość owoców! Naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze przekonują również, że gorzka czekolada pomaga schudnąć. W jednej kostce jest ok. 20-30 kcal. Im więcej zawiera ona kakao, tym lepiej. Najlepiej szukać czekolad, które mają go powyżej 70 proc.


Jogurt naturalny z musli

W zależności od producenta w 100 g jogurtu naturalnego jest zwykle 50-70 kcal. Na przekąskę wybierz kubeczek 150-gramowy i wsyp do niego łyżkę musli bez dodatku cukru, np. orkiszowego (36 kcal). Uwaga - szukaj jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu i bez dodatku cukru. Jogurt naturalny to również bardzo dobre źródło wapnia, witamin z grupy B i fosforu. Jedzony systematycznie uchroni nas przed chorobami układu pokarmowego i drożdżycą.


Twaróg z rzodkiewkami

W plastrze chudego twarogu jest ok. 30 kcal. Niewielka ilość kalorii to zresztą niejedyna zaleta tego produktu - twaróg to bardzo dobre źródło białka, wapnia, magnezu, potasu, fosforu i witamin (E, A, D). Twaróg świetnie pasuje do rzodkiewki - w 100 g mają one zaledwie 14 kcal. Możemy je zetrzeć albo pokroić w plasterki. Warto przy okazji pamiętać, że złym połączeniem jest twaróg z pomidorem. Ten drugi zawiera silne kwasy; jeśli połączymy go z białym serem, wapń wejdzie z nimi w reakcję i wytworzą się nierozpuszczalne, szkodliwe kryształki, które odkładają się w stawach.


Pięć ogórków kiszonych

Dlaczego pięć? Bo to ilość, jaką spokojnie się najemy - a do tego nie będziemy musieli przejmować się kaloriami. Jeden średniej wielkości ogórek kiszony ma tylko... 7 kcal. Ogórki mogą stanowić ponadto doskonały dodatek do surówek czy kanapek. Zawierają witaminy z grupy B i C, kwas mlekowy, potas, wapń, magnez i przeciwutleniacze. Wzmacniają zdrowie, chronią nas przed chorobami, zapobiegają odwodnieniu. Niskokaloryczne są też ogórki małosolne - ważący ok. 10 dag ma jedynie 11 kcal.


Tuńczyk w sosie własnym

Puszka ma nie więcej niż 100 kcal - a to bardzo zdrowa i sycąca przekąska. Tuńczyk zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, białko, witaminy (A, E, D, PP, z grupy B). Obecne w nim składniki wzmacniają odporność, chronią przed schorzeniami serca, korzystnie wpływają na wygląd, wzmacniają układ kostny, działają przeciwzapalnie. Najlepiej wybrać tuńczyka w kawałkach - rozdrobiony będzie gorszej jakości. Pamiętajmy, że tuńczyk to również świetny dodatek do sałatek, makaronów, zapiekanek itp.

Szklanka borówek

Taka ilość borówek amerykańskich ma ok. 80 kcal. Są smaczne i bardzo zdrowe. Doskonale wpływają na pracę mózgu i wzrok, obniżają wysokie ciśnienie, poprawiają wygląd skóry, chronią przed nowotworami, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegają infekcjom dróg moczowych. Borówki amerykańskie uważa się za naturalny "eliksir młodości". Możemy zjeść je bezpośrednio albo wrzucić go jogurtu, owsianki itp. Borówki zmiksowane z jogurtem naturalnym stworzą pyszny i zdrowy koktajl.

Mnie zazwyczaj diabelek kusi do innych "przekasek"....ale walcze i wygrywam.. :koniczyna: sama ze soba :koniczyna:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2014, 16:51 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Dawno mnie tutaj nie bylo.. ;) a znalazlam fajny artykul na necie o.......

Jadalnych roslinach z pol i lasow


Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny lub bratek polny - to dzika odmiana popularnego bratka uprawianego w ogrodzie czy na balkonie. Rośnie na polach i łąkach. Dobrze komponuje się w surówkach, daniach warzywnych, zupach i sałatkach owocowych. Świetnie nadaje się do zamrażania w kostkach lodu oraz ozdabiania deserów. Najprostszym sposobem na przygotowanie pięknej oraz smacznej ozdoby jest obsypanie wypłukanych kwiatków cukrem pudrem i podsmażenie ich w lekko nagrzanym piekarniku. Zawiera dużo witaminy C i mikroelementów. Jest cennym ziołem - reguluje przemianę materii, wzmacnia naczynia krwionośne, ma działanie moczopędne i odtruwające organizm.


Załączniki:
fiolek-trojbarwny.jpg
fiolek-trojbarwny.jpg [ 227.37 KiB | Przeglądany 54071 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2014, 16:54 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
C.D.

Mniszek lekarski

Żółte kwiaty rośliny, która często nazywana jest mleczem to jeden z pierwszych zwiastunów wiosny. Pojawiają się bardzo szybko i pokrywają kolorowym kobiercem łąki i trawniki. Mniszek jest znakomitym produktem spożywczym, ponieważ w kuchni można wykorzystać każdy fragment rośliny. Liście (najlepiej młode, zbierane do czerwca) można dodawać do sałatek lub past, którymi smarujemy pieczywo. Czasem mają gorzkawy posmak, który usuniemy stosując tzw. bielenie, czyli przez kilka dni przechowując liście w naczyniu nieprzepuszczającym światła. Z kwiatów mniszka przygotujemy świetne wino, syrop (miodek majowy) lub galaretkę. Ich pąki można zamarynować. Korzeń wzbogaci smak zupy, a niektórzy stosują go jako substytut kawy. Roślina jest bogatym źródłem witaminy A, B, C i D. Liście działają moczopędnie, a korzeń jest przydatny przy niestrawności.


Załączniki:
mniszek lekarski.jpg
mniszek lekarski.jpg [ 590.44 KiB | Przeglądany 54071 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2014, 16:56 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Stokrotka

Chyba każdy zna uroczą roślinę, porastającą trawniki, łąki, nieużytki i przydrożne rowy. Jednak mało kto wie, że zarówno jej białożółte kwiatki, jak i młode liście mogą być świetnym dodatkiem do wielu potraw. Nadają się do zup, zapiekanek i sałatek. Dzięki lekkiemu aromatowi mięty wzbogacą smak past, omletów czy masła ziołowego. Zebrane wiosną pączki można zamarynować i podać jako element przystawki na uroczystej kolacji. Kwiaty stokrotki to także piękna ozdoba potraw. Roślina zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, olejków eterycznych, cukrów oraz soli mineralnych. Napary ze stokrotki działają wykrztuśnie i leczą choroby skóry.


Załączniki:
Stokrotka.jpg
Stokrotka.jpg [ 554.95 KiB | Przeglądany 54071 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2014, 17:01 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
C.D.

Dzika róża

W Polsce dziko występuje kilkanaście gatunków róż, często trudnych do odróżnienia. Zanim pojawią się na nich kwaskowate owoce bogate w witaminy C, A, E oraz flawonoidy, możemy wykorzystać w kuchni płatki kwiatowe i liście.

Cennym produktów żywnościowym są właśnie płatki róż, szczególnie tych, których kwiaty mają różowy kolor i przyjemny, aromatyczny zapach. Płatki utarte z cukrem mogą stanowić nadzienie do pączków, rogalików i innych wyrobów cukierniczych. Natomiast młode pędy wychodzące z ziemi (odrosty) i liście róż są jadalne na surowo lub gotowane.

Pokrzywa

W czasie spacerów potrafi być prawdziwym utrapieniem, ponieważ roślina ma właściwości "parzące". Jednak w kuchni zmienia się w bardzo wartościowy produkt spożywczy. Młode liście pokrzywy są świetnym dodatkiem do wiosennej sałatki czy farszu pierogowego. Po podsmażeniu z cebulą, czosnkiem, gałką muszkatołową i sosem sojowym staną się pyszną przystawką. Wielu miłośników ma również zupa z pokrzywy (liście dusimy na maśle z czosnkiem, zalewamy wywarem z włoszczyzny oraz mlekiem i gotujemy doprawiając gałką muszkatołową, imbirem i pieprzem). Przed przygotowywaniem potraw należy przelać liście pokrzywy wrzątkiem, by utraciły właściwości parzące, a jednocześnie nabrały delikatnego smaku. Roślina ma wiele walorów zdrowotnych - usuwa toksyny i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Korzystnie wpływa na przemianę materii i jest bogata w żelazo.


Załączniki:
pokrzywa.jpg
pokrzywa.jpg [ 6.36 KiB | Przeglądany 54071 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2014, 17:04 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Ogórecznik

Roślina o dużych, "owłosionych" liściach i drobnych niebieskich, różowych lub białych kwiatkach w kształcie gwiazdki jest dziś traktowana jak chwast i porasta głównie wilgotne łąki lub zaniedbane ogródki. Tymczasem jej pędy, liście i kwiaty to prawdziwe bogactwo aromatów. Mają lekko słony smak, przypominający ogórka. Liście można wykorzystać do aromatyzowania marynat, nalewek i napojów, a także dodawać do kanapek, sałatek i zup - szczególnie chłodnika czy barszczu ukraińskiego. Duszone stają się wspaniałym uzupełnieniem potraw mięsnych. Kwiaty ogórecznika można kandyzować, albo po zanurzeniu w ubitym białku obtaczać w cukrze pudrze i dekorować nimi sałatki owocowe i desery. Po zamrożeniu w kostkach lodu (3-4 na kostkę) urozmaicą drinki.


Załączniki:
ogorecznik-lekarski.jpg
ogorecznik-lekarski.jpg [ 50.55 KiB | Przeglądany 54070 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2014, 17:07 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
C.D.

Szczawik zajęczy

Dużo go w lasach oraz w pobliżu potoków. To płożące się, delikatne kłącze, z którego wyrastają listki podobne do trójlistnej koniczyny. Kwiaty szczawiku są białe lub różowe z fioletowymi żyłkami. Kwitnie na wiosnę i jesienią. Jadalne liście zbiera się na początku kwitnienia. Można ich używać do zakwaszania zup jarzynowych i barszczów, dodawać do sosów, majonezu, jogurtu i sałatek. Zawiera fosfor, żelazo, magnez, witaminę C. Poprawia trawienie i ma działanie przeciwzapalne. Dostarcza kwasu szczawiowego, dlatego roślinę wolno jadać w ograniczonych ilościach. Osoby z kamicą nerkową powinny natomiast unikać szczawiku.


Załączniki:
szczawik-plk.jpg
szczawik-plk.jpg [ 238.45 KiB | Przeglądany 54070 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group