Czas
Postu nastal.....wiec przytaczam artykul z neta :
10 niskokalorycznych przekąsek :
Dwa jabłka Znane przysłowie głosi:
jedz jedno jabłko dziennie dla zdrowia. Przysłużymy się swojemu organizmowi jeszcze lepiej, jeśli w ciągu dnia spałaszujemy dwa jabłka. Śmiało możemy sobie na to pozwolić - małe jabłko (o wadze ok. 10 dag) ma zaledwie 36 kcal. Dwie sztuki to zatem niewiele ponad 70 kcal. Pamiętajmy, by jabłka nie obierać ze skórki, bo tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin, a w niej samej obecny jest kwas ursolowy (ograniczający wchłanianie tłuszczu) oraz kwercetyna - silny antyoksydant, który chroni przed nowotworami, działa przeciwwirusowo i usprawnia pamięć.
Jajko na twardoJest smaczne, zasyca, można zjeść je samodzielnie albo potraktować jako dodatek do sałatki czy kanapki. Jedno średniej wielkości jajko ugotowane na twardo ma 70-80 kcal. Możemy je ewentualnie nieco posolić do smaku - najlepiej solą morską, która uchodzi za najzdrowszą. Zawiera selen, magnez, jod, lit i niewiele sodu. Badania dowiodły, że w krajach, gdzie dania doprawia się solą morską, mieszkańcy rzadziej chorują na miażdżycę. Jajko na twardo świetnie komponuje się z warzywami i ziołami (szczypiorkiem, koprem, pietruszką). Jeszcze mniej kalorii ma jajko w koszulce - wrzucone do gotującej się wody z dodatkiem octu (ok. 60-70 kcal). Można podać je np. na kromce razowego chleba (ok. 70 kcal).
Szklanka kiszonej kapustyJedzmy kiszonki! Kwaszona kapusta jest bogatym źródłem bakterii rozkładających cukry w kwas mlekowy, naturalnych przeciwutleniaczy, witamin (głównie E, K, z grupy B i C) oraz fitoncydów, które mają działanie bakterio- i grzybobójcze. Warto wiedzieć, że wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe, oczyszczające organizm i wzmacniające odporność. Szklanka kiszonej kapusty ma jedynie 22 kcal! Jeśli chcemy, możemy zetrzeć do niej marchewkę (ta średniej wielkości to 10-15 kcal) i całość doprawić ziołami, np. kminkiem, koperkiem lub żurawiną.
Połówka grejpfrutaNajzdrowsze są te czerwone. Zawierają dużą ilość witaminy C oraz naringiny - związku odpowiedzialnego za gorzki smak grejpfrutów. Naringina wykazuje szerokie działanie: przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, obniżające wysoki cholesterol czy podkręcające tempo metabolizmu. Grejpfrut jest dobry na serce i sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Z badań wynika, że częste spożywanie tych owoców stabilizuje poziom glukozy, co z kolei zapobiega zamienianiu jej nadmiaru w tłuszcz. W połowie tego cytrusa jest ok. 40 kcal. W 90 proc. owoc składa się z wody.
Trzy kostki gorzkiej czekoladyNie powinniśmy jej sobie odmawiać, bo to zdrowa przekąska. Wykazuje wiele korzystnych właściwości - chroni przed nowotworem, opóźnia procesy starzenia, wpływa na koncentrację, usprawnia pamięć. Ciekawostką może być fakt, że gorzka czekolada zawiera więcej ochronnych antyoksydantów niż większość owoców! Naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze przekonują również, że gorzka czekolada pomaga schudnąć. W jednej kostce jest ok. 20-30 kcal. Im więcej zawiera ona kakao, tym lepiej. Najlepiej szukać czekolad, które mają go powyżej 70 proc.
Jogurt naturalny z musliW zależności od producenta w 100 g jogurtu naturalnego jest zwykle 50-70 kcal. Na przekąskę wybierz kubeczek 150-gramowy i wsyp do niego łyżkę musli bez dodatku cukru, np. orkiszowego (36 kcal). Uwaga - szukaj jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu i bez dodatku cukru. Jogurt naturalny to również bardzo dobre źródło wapnia, witamin z grupy B i fosforu. Jedzony systematycznie uchroni nas przed chorobami układu pokarmowego i drożdżycą.
Twaróg z rzodkiewkamiW plastrze chudego twarogu jest ok. 30 kcal. Niewielka ilość kalorii to zresztą niejedyna zaleta tego produktu - twaróg to bardzo dobre źródło białka, wapnia, magnezu, potasu, fosforu i witamin (E, A, D). Twaróg świetnie pasuje do rzodkiewki - w 100 g mają one zaledwie 14 kcal. Możemy je zetrzeć albo pokroić w plasterki. Warto przy okazji pamiętać, że złym połączeniem jest twaróg z pomidorem. Ten drugi zawiera silne kwasy; jeśli połączymy go z białym serem, wapń wejdzie z nimi w reakcję i wytworzą się nierozpuszczalne, szkodliwe kryształki, które odkładają się w stawach.
Pięć ogórków kiszonychDlaczego pięć? Bo to ilość, jaką spokojnie się najemy - a do tego nie będziemy musieli przejmować się kaloriami. Jeden średniej wielkości ogórek kiszony ma tylko... 7 kcal. Ogórki mogą stanowić ponadto doskonały dodatek do surówek czy kanapek. Zawierają witaminy z grupy B i C, kwas mlekowy, potas, wapń, magnez i przeciwutleniacze. Wzmacniają zdrowie, chronią nas przed chorobami, zapobiegają odwodnieniu. Niskokaloryczne są też ogórki małosolne - ważący ok. 10 dag ma jedynie 11 kcal.
Tuńczyk w sosie własnymPuszka ma nie więcej niż 100 kcal - a to bardzo zdrowa i sycąca przekąska. Tuńczyk zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, białko, witaminy (A, E, D, PP, z grupy B). Obecne w nim składniki wzmacniają odporność, chronią przed schorzeniami serca, korzystnie wpływają na wygląd, wzmacniają układ kostny, działają przeciwzapalnie. Najlepiej wybrać tuńczyka w kawałkach - rozdrobiony będzie gorszej jakości. Pamiętajmy, że tuńczyk to również świetny dodatek do sałatek, makaronów, zapiekanek itp.
Szklanka borówekTaka ilość borówek amerykańskich ma ok. 80 kcal. Są smaczne i bardzo zdrowe. Doskonale wpływają na pracę mózgu i wzrok, obniżają wysokie ciśnienie, poprawiają wygląd skóry, chronią przed nowotworami, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegają infekcjom dróg moczowych. Borówki amerykańskie uważa się za naturalny "eliksir młodości". Możemy zjeść je bezpośrednio albo wrzucić go jogurtu, owsianki itp. Borówki zmiksowane z jogurtem naturalnym stworzą pyszny i zdrowy koktajl.
Mnie zazwyczaj diabelek kusi do innych "przekasek"....ale walcze i wygrywam..
sama ze soba